shadow
Perang poster ‘banter’ bermula!
Itulah kata-kata keramat yang ditunggu-tunggu oleh para penyokong bola sepak di Malaysia kerana apabila bermula perang poster di antara pasukan MSL yang bertanding, maka itulah petanda bahawa liga Malaysia telah bermula.
 
Sememangnya Perang poster ini pada mulanya berasal daripada perang poster ‘banter’ dalam kalangan penyokong pasukan bertanding terutamanya dalam kalangan Ultras pasukan dan kelab penyokong bertanding. Perang poster ini telah mula dalam kalangan pasukan bola sepak Malaysia pada musim lepas bermula dengan poster JDT yang kerap mencabar kredibiliti para pencabar mereka.
 
Adakah tindakan kelab menggunakan peran poster ini dianggap keterlaluan, kurang matang dan profesional?
 
Sebenarnya tidak! Poster ‘banter’ dan status ‘banter’ telah digunakan oleh kelab-kelab Eropah terutamanya di Jerman dengan leluasanya. Antara tujuannya adalah untuk menambah kehangatan dan kerancakan liga mereka dan mereka cuba ‘lari’ daripada konsep sebuah laman sosial yang terlalu kaku dan kurang mesra.
 
Perang ‘banter’ bukan hanya berlaku dalam kalangan penyokong dengan penyokong sahaja, malah ianya dapat berlaku di antara kelab dengan kelab dengan penyokong.
 
Antara perang ‘banter’ yang terulung berlaku di antara kelab dengan penyokong dengan kelab adalah di antara laman twitter FC Bayern dengan penyokong Manchester United. Pada asalnya laman twitter FC Bayern memuat naik video ‘gif’ dua pemain mereka iaitu David Alaba dan Franck Ribery yang melakukan ‘dabbing’ sempena bermulanya pusingan kalah-mati Liga Juara-Juara Eropah.
 
Namun perang ‘banter’ bermula apabila seorang penyokong Manchester United telah mempersenda aksi tersebut dengan mengatakan ‘dengan dabbing seperti itu,” anda pastinya akan tersingkir’. FC Bayern membalas kenyataam tersebut dengan tenang apabila memuat naik foto pemain Manchester United iaitu Paul Pogba yang melakukan dabbing dengan status yang berbunyi.. ‘Menuju ke Liga Europa? Nampaknya mereka sudah selesai ber’dabbing’ “.
 
Dan nasib malang menimpa peminat Manchester United tersebut apabila sebuah lagi laman twitter kelab Bundesliga iaitu Bayer Leverkusen datang dan membalas status twitter penyokong tersebut dengan menempelak sebuah lagi wakil Liga Perdana Inggeris iaitu Arsenal yang pernah diratah oleh FC Bayern di pentas Liga Juara-Juara Eropah. Begitulah berlaku perang Banter di Eropah. Jadi adakah mereka tidak bertamadun dan kurang profesional pada pandangan mata anda?
 
Pastinya tidak, mereka hanya cuba bertindak ‘natural’ seperti peminat bola sepak yang lain dan tindakan itu telah berjaya menghangatkan kempen saingan Liga Juara-Juara Eropah pada masa itu.
 
Sesungguhnya perang ‘banter’ di media sosial sama ada di page Facebook, instagram mahupun twitter adalah merupakan suatu langkah untuk membakar semangat kesukanan di antara pasukan yang bertanding. Seiring dengan kemajuan teknologi maklumat. Flatform media sosial digunakan dengan sebaiknya oleh para pasukan untuk menunjukkan bahawa mereka telah bersedia untuk berhadapan dengan lawan masing-masing.
 
Perang banter juga merupakan alternatif yang cukup berkesan untuk menarik perhatian para penyokong untuk bersama-sama ‘terbakar’ dan turut sama menantikan perlawanan dengan penuh debaran.
 
Maka, kesannya ialah pelbagai promosi akan berlaku dan para penyokong pastinya tidak sabar untuk memenuhi stadium bagi mencari jawapan kepada perang poster ‘banter’ tersebut iaitu
 
SIAPAKAH YANG PALING HEBAT?
Sesungguhnya langkah yang diambil oleh JDT bolehlah dianggap sebagai satu cara untuk menghangatkan saingan Piala Sumbangsih diantara kedua-dua pasukan. Poster JDT tersebut pastinya akan menarik perhatian seluruh penyokong bola sepak Malaysia untuk menyaksiakan pertembungan di antara JDT dengan Kedah FA.
 
Bagaimanakah pula dengan anda?
Sudahkah anda cukup TERANGSANG untuk menantikan saingan pembuka tirai Liga Super Malaysia ini?
 
Ayuh, kongsikan pendapat anda dengan kami.

Komen

Author

admin